Oversigtsfoto set fra NV
.
Oversigtsfoto set fra SØ
.
Oversigtsfoto set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
211312
Sted- og lokalitetsnummer
140305-19
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,5 x 13 m, på bakketop. Lille sænkning, ellers velbevaret. Træ- bevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorDimensioner vanskeligt målbare p.g.a. udflydende højfod. Beckers mål på blåt kort baserer sig på højfoden i NØ og antagelsen af, at foden sidder i samme niveau højen rundt. Overstående mål beserer sig på antagelsen af højfod en smule ned ad skråningerne. Bredt, lavt topkrater. Enkelte gamle graner på sider og top. Underskov af løvbuske. Bunddække af græs og mos. Meget kvas. Beliggende på bakketop i lysning i granplantage. Højsignatur på 4 cm-kort ukorrekt placeret. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed på amtsvej i S.
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højfoden er vanskelig at definere. Bevokset med græs, enkelte små træer (bøg og gran) og lidt krat.
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med græs, bregner, et stort egetræ mod SV, små ege og krat.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links