Faktaboks

Kommune
Frederikssund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
292629
Sted- og lokalitetsnummer
010203-37
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,50 x 11 m. Sænkning i top. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1873
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid15) [sb.37] en mindre høj syd for sidstnævnte [14)=sb.36], meget ødelagt ved gravninger. [Afsætn. på kort passer ikke med tekstnr., muligvis med sb.31]. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5 x 11 m. Større flad Sænkning i Top. Træbevokset i Skov.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEr vistnok oversprunget af CPM ved berejsning af området, i det mindste er berejserskema fra hans hånd ikke at finde. Dog er højen afsat af CPM på 4 cm-kort, formentlig visuelt eller evt. ved overføring, men dog med korrekt markering. Højen ikke tilgængelig for kontrol af målene p.gr.a. beplantningen (jvf. nedenfor). Målene ovf. derfor hentet fra blå kort. Ligger fod mod fod med nabohøjen i V, 2926-28, tæt vest for et N-S-gående skel mellem løv- og nåleskov. Omend området er gammelt nåleskovsområde, er beplantningen ulovlig. Hele området er tilplantet med tætstillede, 6-8 årige graner, også de to høje og lovens 5 m-frizone omkring den. Påtale: Beplantning. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig, og da slet ikke nu, hvor den er tilplantet. Beliggende i offentligt tilgængelig skov, men langt fra parkeringsmulighed. Bevoksning: 1989: Nålekrat/-træer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumPleje bør foretages ved fortidsmindet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links