Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
280829
Sted- og lokalitetsnummer
170816-60
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

"Følhøj", 2,7 x 24 m, let afgravet fra S-V. Nordvestre trediedel bortskåret af vej. Lyngklædt i plantning.

Undersøgelseshistorie

1897
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, beliggende i 3 Markskel. 2.7 M. høj, 24 M. i Tværmaal. Den nordvestlige Fjerdedel stærkt afgravet. Indtil 1 M. over Bunden. I Resten talrige store Kartoffelkuler. Midtgraven urørt. I den østlige side skal være fundet et Bronzespyd. Lyng- og græsgrot i Ager. Egnet til Udgravning.
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Følhøj" 2,7 x 24 m, let afgravet fra S-V. Nordvestre trediedel bortskaaret af vej. Lyngklædt i plantning.
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links