Faktaboks

Kommune
Gribskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
252915
Sted- og lokalitetsnummer
010103-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fælles kort for 2529-15, 14, 13, 12. Høj 2 m x 15 m. Toppet. Siden mod SØ lidt ujævn, iøvrigt vel- bevaret. Kratbevokset i plantage.

Undersøgelseshistorie

1886
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidØst for Byen ligger "Femhøiene". 3' høi, Diameter S.V. - N.Ø. 32'. Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 2 x 15 m. Toppet. Siden mod SØ lidt ujævn, iøvrigt velbevaret. Kratbevokset i Plantage.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEn af "Firhøje". Høj, som er ca. 2,5 m høj og 19 m i diam. Velbevaret høj. M.S. på sydlige del af højtop. Bevokset med løvkrat (brombær, hindbær) og tre birketræer. Beliggende i lille område bevokset med løvkrat og -skov ud til landevej. Området er til de øvrige sider omgivet af bygninger. Umiddelbart op til højens nordlige fod ligger et redskabshus. Højens vestlige fod støder optil østfoden af høj 2529-14. Adgang til højen fra landevejen gennem det lille skovstykke. På det gamle målebordsblad er højen afsat nogle meter for langt mod syd. Højen er beliggende i den nordvestligste kant af skovstykket og helt op til højen 2529-14 Bevoksning: 1989: Løvkrat og Løvtræer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Fortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links