Faktaboks

Kommune
Slagelse Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
372123
Sted- og lokalitetsnummer
040301-62
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 20/2 1923, proprietær Chr. Christoffersen. Høj af Femhøje 4 x 22 m. I toppen to mindre nedgravninger. Kratbevokset i ager.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFire [sb.59-62] træbevoxede Høje paa Rad paa høj Bakkekam (Retning omtrent Syd-Nord), "Femhøj". En femte for c. 70 Aar siden [ca.1822] sløjfet Høj skal have ligget Umiddelbart øst for den sydligste [sb.62] af de fire Høje. - Høj, 12' høj, c. 75' bred. Der har været gravet paa to Steder i dens Top. Bevoksning: 1984: Løvkrat, Løvtræer og Nålekrat/-træer
1940
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj af "Femhøje", 4 x 22 m. I Toppen to mindre Nedgravninger. Kratbevokset i Ager.
1940
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af Femhøje. Den måler ca. 4 x 23 x 23 m. Måltagning og beskrivelse er dog vanskelig p.g.a. høj beliggenhed på aflang bakke og ret tæt tilvoksning af høj og omgivelser. Højen ser lidt uregelmæssigt hvælvet ud, med en ret stejl side mod SØ, hvor den er delvis uden vegetation og med "dyrely" - ellers bevokset med gamle fyrretræer, tæt buskads og græs. Toppen er ret flad, og omtrent på midten er en aflang sænkning, mål ca. 1 x 3 x 0,2 m i Ø-V'lig retning. Der er i ældre tid anlagt en kunstig rævegrav ca. 2-4 m fra højfod mod NØ - ser ud til at den benyttes endnu på midten. Højen ligger på en langstrakt bakke, der er beplantet med gran og fyr samt mindre løvtræer og buske - ret tæt bevokset. I bakkens S-ende er der gravet en kunstig dam, gamle graner mellem denne og højen. Højen kunne ved pleje blive ***. Stedet kaldes Femhøje, da der er 4 oldtidshøje på 1 naturlig høj (intet tegn på en sløjfet gravhøj nær disse). Der fører en ret hullet markvej ud til højene, ca. 375 m til vej. Ejeroplysninger på berejserblanket. ** Seværdighedsforklaring ** Tilsyneladende velbevaret, ret stor høj på markant aflang bakke med i alt 4 høje, der dog er noget skjult af bevoksning. Bevoksning: 1984: Løvkrat, Løvtræer og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Roskilde MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links