5947, oversigt, set fra SV
.
5946, oversigt, set fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
220389
Sted- og lokalitetsnummer
180805-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Femhøj. Høj i gruppen "Femhøje". 2,3 x 19 m. Lynggroet og fyrrebevokset, i hede med spredt fyrrebevoksning. Højen har i hovedsagen bevaret sin form, som ganske vist er meget uregelmæssig og med mange ujævnheder og huller. Af større be- skadigelser kan nævnes: I toppen et krater (5 m i diam., 0,6 m dybt) hvori er bygget en lav platform. Til denne fører en trappe op fra NV. I VNV-fod en indgravning (1,25 m bred, 2,5 m ind i højen). I V-siden en nyere nedgrav- ning (2 m i diam., 1,2 m dyb) nedenfor hvilken tilgroet fylddynge. I VSV- fod en mindre indgravning. I ØSØ-side en flad tilgroet gravning, ca. 2 m i diam. I N-side en nyere nedgravning (1,1 x 2 m, 1 m dyb). Fra højen en meget vid og smuk udsigt.

Undersøgelseshistorie

1901
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal restaurering - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1968
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links