set fra V
.
set fra SV
.
set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260421
Sted- og lokalitetsnummer
180107-26
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,6 x 14 m; vestlige halvdel helt væk; i midten en stor grube til bunden, gravning i NØ-siden, alt gammelt og har været tilgroet, men nu er højen meget fortrampet af kreaturer. Græsgroet i ager. Tinglysning af "D-høj" foretaget d. 19/12-1991 med flg. fredningsbeskrivelse: Høj, 1,6 x 14 m. Uregelmæssig og afgravet. Den vestlige halvdel er bortgravet.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Dyrs aktivitet - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStenhøje, høj, vestlig halvdel ud mod vejkryds gravet væk, tilgroet, afgravning af østside, tilgroet, hul, ca. 0,5 m. dybt øverst i NØ-siden, tilgroet, højen er af uregelmæssig form og hullet men tilgroet med græs, løvkrat og et løvtræ, i kant af ager, i vejskel, på den anden side af vejen syd for højen ligger en parcel helt ud til vejen med et parcelhus, ca. 15 m. til garage og 20 m. til selve huset, bygget ca. 1964, ejer vil gerne have høj plejet. Ejeroplysninger på berejserskema. Bevoksning: 1990: Græs, Løvkrat og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links