Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320769
Sted- og lokalitetsnummer
190604-191
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Skødebjerg, Fitting m.m. Høj, 1,5-2 x 18-20 m. I toppen større hul omtrent til bunden, med mange håndsten. Et mindre hul i SV-siden. I hullet i top- pen en stor gran, iøvrigt mosklædt, i plantage.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 2,50 met. Tværmaal 22,00 met. Høien har en smuk toppet Form, i Toppen er der en kjedelformet Fordybning, hvori der er plantet Grantræer. Lynggroet i Plantage.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,5-2 x 18-20 m. I toppen større hul omtrent til bunden, med mange håndsten. Et mindre hul i SV-siden. I hullet i toppen 1 stor gran, i øvrigt mosklædt, i plantage.
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links