Oversigt set fra SØ
.
Oversigt set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
181312
Sted- og lokalitetsnummer
140706-338
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejer: Mariager købstads kommune, kun Svenstrup s. Høj, 1 x 9 m. Hul i top, noget afgravet mod nord. På sydsiden ligger en stor sten ca. 0,7 m lang og med flad overside. Lynggroet med lidt buskvækst. Matr.nr. 3k, Svenstrup: Høj i skel til matr.nr. 4f af Fjeldsted, Mariager s.

Undersøgelseshistorie

1882
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi, 30 F. i Tværmaal, 4 F. høi, fuldstændig bevaret.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj 1 x 9 m. Hul i top, noget afgravet mod Nord. Paa sydsiden ligger en stor sten ca. 0,7 m lang og med flad overside. Lynggroet med lidt buskvækst. Tingl 7/5 49[[Fredet]]
1949
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrevet på blåt kort, dog med flg. tilføjelser: N-fod afskåret langs gammelt sogneskel. Centralkrateret ikke synligt, vel tilfyldt. Stenen på sydsiden (blåt kort) ligger lige S for højtoppen i selskab med 2 favnstore. En del sten i overfladen og ved fod. Velsagtens røse eller snarede rydningsdynge. 3 gamle og et halvgammelt løvtræ ved fod i Ø, S og V. Bunden halvt nøgen, halvt klædt i urter. Beliggende i bredt løvskovbælte mellem skovvej i S og gammel granplantage i N. ** Seværdighedsforklaring ** Ikke synderligt seværdig. Offentligt tilgængelig i privat skov. Parkeringsmulighed i stor afstand på amtsvej unden for skoven i Ø.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links