set fra NØ
.
set fra SV
.
set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260544
Sted- og lokalitetsnummer
180113-22
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,60 x 11 m. I top og nord-side er der for nylig gravet efter ræv, ellers velbevaret. Lyngklædt i hede. Matr.nr. 3ad: Høj i skel til matr.nr. 4a af St. Fjelstervang sydlige del.

Undersøgelseshistorie

1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Lav sænkning i top. Et skel går hen over den sydlige højfod. Beliggenhed (à la luftfoto) i et lille udyrket stykke mellem agre. Bevokset med græs og urter (gederams) samt et par rønnebærbuske. Ejer kender højen, har nylig købt den nordlige matrikel (højen er nu tinglyst på begge matrikler). Et nyt læhegn er plantet 15-20 m. V for højen. Påtalt mundtligt overfor ejer, der oplyste, at Hedeselskabet i foråret ordnede alle læhegnssager for ham samt at hegnet erstatter et gammelt hegn. Fredn.nævnet har sandsynligvis ikke udtalt sig i sagen, da højen indtil nu har været afsat ca. 200 m. nordligere på fredningskortet. Bevoksning: 1991: Græs
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links