Faktaboks

Kommune
Varde Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
320523
Sted- og lokalitetsnummer
190516-52
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Fladhøj", 1,10 x 17,50 m. Toppen indsænket. Plantningsfurer på sydside. Vej henover nordvestside. Halvt lyngklædt, halvt beplantet, mellem plantage og hede.

Undersøgelseshistorie

1892
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Fladhøi". Rund Høi 44' i Tv. 5' høi.
1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidFladhøj, 1,10 m h., Diam. ca. 17,50 m. Ligger i Plantage, saaledes, at den nordvestlige Halvdel. Ligger ud i Brandlinjen langs Plantagens Vestgrænse og er lynggroet, den anden Halvdel er beplantet med ganske unge Naaletræer. Toppen indsænket, der synes at have været et Hul, der er jævnet ud før Beplantningen.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Fladhøj", 1.10 x 17.50 m. Toppen indsænket. Plantningsfurer på s-side. Vej hen over nv-side. Halvt lyngklædt, halvt beplantet, mellem plantage og hede.
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1956
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links