Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
21053
Sted- og lokalitetsnummer
180502-188
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 250000 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Borbjerg sogns mellemst. del (Sønderfleng). Tingl.: 28/6 1894, gdr. Peder Kristian Sørensen.. Diplom. Afmærkn.: MS 1894, kaptj. Søegaard. Rundhøj, 20 x 3 m. I toppen større hul. Let beskåret i syd og vest fod. Græs og lyng.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1894
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1918
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Hul i top, ca. 4-5 meter i diameter, 0,6 meter dybt. Granit-m.s. i nordlig top. Nordside afgravet i stejl skrænt. Afgravet og hullet SØ-side. Afpløjet nord- og østfod i en næsten 1 meter høj brink indtil bringen i NV ses et oppløjet mørkt fyldskifte, ca. 30 cm i diameter og med tækulsrester, på den frosne pløjefuge. I øvrigt let beskåret alt tilgroet. Bevokset med græs i ager. Pløjet helt til højfod. Delvist tilgroet mindre markstenslag på sydfod. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumNærmest trekantet høj. 16x3m ca. Græsklædt i brakmark. stort plyndringshul i toppen.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links