5236 Oversigt s.f. N
.
sf N
.
sf V
.

Faktaboks

Kommune
Holstebro Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2204105
Sted- og lokalitetsnummer
180804-146
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 2,75 x 18,5 m. I S- og V-side 2 store hesteskoformede afgravninger fra fod til nær top. Overfladen ret ujævn. Græsgroet i ager.

Undersøgelseshistorie

1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Lille hul i top (efter pæl). Hesteskoformet afgravning af sydsiden ca. 3 m i diameter, 1 m dyb, med åbning mod syd. Lignende knapt så dyb afgravning i østsiden. Flad afgravning af vestlig - og ditto af nordlig højside. Afpløjet fod i lav brink mod nord. Foden mod ridebanen i øst er afgravet i en ujævn skrænt (delvist utilgroet). Afgravet ujævn højfod mod syd. Alt tilgroet. Bevokset med græs og løvkrat, i kant af græsareal brugt til privat ridebane. Træbænk nedgravet i SØ højfod. "Fortøjningspæl" nedgravet i SØ højtop. Ridebane indhegnet med trærækværk ca. 0,5 m fra Ø højfod. Træbord og -bænk opstillet ved SØ højfod. Bruger erkendte ved en samtale efter besigtigelsen samme dag, at han nok havde gravet lidt af højen ved anlæggelsen af ridebanen.(JBA) Bevoksning: 1992: Græs og Løvkrat
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links