Faktaboks

Kommune
Hørsholm Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
283021
Sted- og lokalitetsnummer
010410-27
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, diameter 16-17 m, højde 0,75 m - 1 m, ret flad, med hulning i top, formodentlig udgravet; i den nordlige udkant 2 sten lige for hinanden (gangsten)? Bevokset med buske.

Undersøgelseshistorie

1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund, meget lav Høi, formodentlig udgraven, 168' i Omkreds. I den nordlige Udkant ligge 2 Stene ligeoverfor hverandre som en Slags Indgang.
1942
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRundhøj, Diam. 16-17 m, H. 3/4-1 m, ret flad, med let Hulning i Top, formodentlig udgravet, i den nordlige Udkant 2 Sten lige for hinanden (Gangsten ?). Bevokset med Buske.
1942
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links