Faktaboks

Kommune
Esbjerg Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
330331
Sted- og lokalitetsnummer
190502-2
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, nuv. diam. ca. 12 m, lav gennemhullet højning, næsten totalt sløjfet. Lyng i hede. Sløjfning af C-højen meddelt RAS d. 4/2-1991. Højen kan ikke længere konstateres i landskabet. ***********************************************

Undersøgelseshistorie

1916
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, der praktisk talt er sløjfet. Ligger hen som en lav, gennemhullet Højning, lynggroet mellem Agre. Den nuværende Diam er ca. 12 m, den oprindelige kunde ikke bestemmes. I det sydvestlige Hjørne kommer en Pakning af Sten til Syne i Overfladen.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, nuv. Diam. ca 12 m., lav gennemhullet Højning, praktisk talt sløjfet. Lyng i Hede.
1943
Diverse sagsbehandling - Det Kulturhistoriske CentralregisterFredningsnr: 3303:31, Status: C
1991
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen kan ikke længere konstateret i landskabet.
1991
Aflysning - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links