Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra S
.
Oversigt set fra SV
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
121264
Sted- og lokalitetsnummer
120504-23
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Fr.nr. 1212:64 Gravhøj. 12 m i diameter, 1,2 m høj. Et 2,5 x 2,5 x 0,5 m stort hul i toppen. Højfoden i S afskåret af vej. På højen et jorddige Ø-V.

Undersøgelseshistorie

2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Museal besigtigelse - Nordjyllands Historiske MuseumHøj beliggende i skel mellem statsejet og privatejet areal. 1,2 x 12 meter bevokset med græs og bregner. Stedvis løvtræsopvækst ig én, ældre gran på toppen af højen. I top tillige en cirkulær 2,5 m stor hulning indtil en dybde af 0,5 meter. En skelsten ses i højtop mod S.
2018
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links