Oversigtsfoto set fra SV
.
Oversigtsfoto set fra NV
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Silkeborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
240989
Sted- og lokalitetsnummer
130303-8
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, ca. 1,5 x 15 m. Nordlige fjerdedel bortgravet i gammel tid, nu 1,75 m stejl brink. Siderne mod øst og syd indgår i haveanlæg. Beplantet med græs, buske og blomster, tildels i anlæg med mindre sten.

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1989
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af firkantet grundplan, i S med delvis stensat fod, indgående delvis i have. N-siden i ca. 2 m høj afgravningsbrink, umiddelbart foran hvilken er opført et udhus. Talrige bygninger af nyere dato samt andre terrænændringer inden for 53-zonen. Bl.a.kan nævnes: - tilbygning (ca 10-20 år gl) på stuehusets S-side umiddelbart Ø for højen. - div. moderniseringer m.v. af avlsbygninger på ejendommen. - Udstykning af ny ejendom ca. 50 m syd for højen, med moderne stuehus, nyanlagt have, svømmepøl etc. Disse tilføjelser og terrænændringer bør lovliggøres. Bevoksning: 1989: Græs og Løvtræer
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumHøjen er bevokset med en busk på siden mod NØ samt to træer på vestsiden. Desuden græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links