Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
230485
Sted- og lokalitetsnummer
180811-198
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 24/8 1900, gdr. Lars Chr. Sørensen. Diplom. Afmærkn.: MS 1908, Søegaard. Høj af gruppen "Fytring" høje" 2 x 22 m. Lyngklædt i ager. Midt i den ret flade top et krater, ligeledes på toppen af højen, ses en flad sænkning (omkring fredningsstenen) og tæt herved (NNØ for det store krater) en lidt større sænkning (1,5 m i diam., 0,3 m dyb). Højsider og -fod er stedvis noget hulle- de og uregelmæssige, de to væsentligste af disse beskadigelser findes i VNV- og S-siderne. Højen har dog i hovedsagen bevaret sin form og er ganske anse- lig. Over toppen ses en del spredte hånd- til hovedstore sten.

Undersøgelseshistorie

1900
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1902
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj af "Fytring Høje". Som fritekst. Tilgroet krater i top, ca. 4 m. i diam., 1 m. dybt. Bevokset med lyng, fyrrekrat og løvkrat, i kant af ager. Bevoksning: 1991: Lyng og Nålekrat/-træer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links