Oversigtsbillede - højens nordside set fra NØ
.
Dyssekammeret set fra S
.
Oversigtsbillede - dyssekammeret i højens midte set fra syd
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
32111
Sted- og lokalitetsnummer
170502-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 2 x 13 x 16 m, tæt bevokset med krat. Over østsiden går et skeldige. Højen er stærkt tilpløjet og nærmest af trekantet form med lidt uregelmæssig overflade. (fredet i skøde som beliggende på tidligere præstegårdsjord iflg. cirkulære af 1886, men nyt fredningsdokument bør sendes, da der ikke er nogen beskrivelse eller bestemmelse af mindesmærket). Er sket!

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Jordhøi paa flad Mark, 50-55 F. i Tværmaal, 6-8 F. høi, udgravet i Toppen og stærkt sløifet om Foden. Midtgraven er næppe naaet.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2 x 13 x 16 m, tæt bevokset med krat. Over østsiden går et skeldige. Højen er stærkt tilpløjet og nærmest af trekantet form med lidt uregelmæssig overflade (fredet i skødet som beliggende på tidligere præstegårdsjord iflg. cirkulære af 1886, men nyt fredningsdokument bør sendes, da der ikke er nogen beskrivelse eller bestemmelse af mindesmærket).
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I samme tilstand som tidligere beskrevet. Højden svær at afgøre p.g.a. meget tæt bevoksning, men skønnes at være 150 cm. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen, affladning af top, randbeskadigelser. Bevoksning: Krat, træer. Foto: Ingen fotos p.g.a. bevoksning. Flyfoto S4020-F150/43.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2018
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links