sf S
.
sf V
.
sf N
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
25061
Sted- og lokalitetsnummer
180314-59
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Snejbjerg, matr.nr.33d, Amtrup, matr.nr.3d og Toustrup, matr.nr.3e : Høj i skel til matr.nr.3f af Snejbjerg. Høj, "Galgehøj", 2,4 x 20 m. I top et 5 m bredt skår fra nord-syd. Tilgroede huller i nordvest- og nordøst- siden. Græs- lynggroet mod ager og vej.

Undersøgelseshistorie

1895
Grøftegravning/land- og skovbrug - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Galgehøj". I top et 5 m langt skår, N-S. I NV,NØ og Ø-siden 4 større huller og mindre afgravninger. Alt tilgroet, bevokset med græs, lidt lyng og løvkrat. For enden af en gammel granplantering. I ager. Bevoksning: 1991: Græs og Løvkrat
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2017
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links