Faktaboks

Kommune
Favrskov Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
221255
Sted- og lokalitetsnummer
130510-76
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Helstrup = Glæsborg. Høj, 2 x 16 m. Affladet top med mindre hul. Med graner. "Gammelgårdhøj".

Undersøgelseshistorie

1885
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1930
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1988
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Gammelgårdshøj". Rundhøj yderst på stejlt fremspring der mod SØ og SV afgrænser højen, der formentlig delvis er skredet ned ad de stejle skrænter. Affladet top med diameter på ca. 4 m. Umiddelbart nord for højen meget veltrimmet hundetræningsbane. Helt op til højen og på højfoden er der mod dalen plantet rødgran. Bør påtales sammen med resten af Frijsenborg. Filmnr.: 2-23a. ** Seværdighedsforklaring ** Højen i sig selv er ikke noget, men udsigten er fantastisk flot. Bevoksning: 1988: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Udsigten fra højen er dog nu skjult af høje træer. Højen er bevokset med ege- og nåletræer.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet i 2010. Kun få træer. Iøvrigt græs.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links