Oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
1908122
Sted- og lokalitetsnummer
130105-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 21 m. I sydøstre side en tilgroet sænkning, ca. 3 m stor og 0,6 m dyb. Flad, tilgroet afgravning af nedre side mod sydvest. Nordvestre fod skråt afgravet og står med ca. 0,6 m høj, tilgroet skrænt. I nordøstre top en rævegrav. Midt på nordøstre side en tilgroet hul- ning, ca. 1,5 m lang (øst-vest), ca. 1 m bred og ca. 0,3 m dyb. Overfladen lidt ujævn. I øvrigt velbevaret. Bevok- set med lyng og enkelte mindre gran og en fyrrebusk. I ager.

Undersøgelseshistorie

1900
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1958
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links