Faktaboks

Kommune
Rudersdal Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
29307
Sted- og lokalitetsnummer
020310-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 2,2 x 18 m. Et 3 x 3 x 0,5 m stort krater i top. Friholdt for træer. En del brombær og hindbær. I mellem­aldrende rødgranbevoksning.

Undersøgelseshistorie

1899
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidI det sydøstlige Hjørne af denne Lod, som er lagt ind til Gels Skov, ligger i en tæt Granskov to runde Høie 17,60 M i Tværmaal, 2,20 M høie. I begge Høie er en stor tragtformet Fordybning i Midten. Efter en gammel Skovløbers Meddelelse, ere Høiene for mange aar siden undersøgte af Forstraad Ulrich og Kapt. La Cour.
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 17,6 x 2,2 m., mindre Hul i Toppen.
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1963
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links