Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Aflyst og slettet
Fredningsnummer
320713
Sted- og lokalitetsnummer
190603-205
Anlæg
Rundhøj, Stenalder (dateret 250000 f.Kr. - 1701 f.Kr.)

Original fredningstekst

Afmelding af C-høj på matr.nr. 1l Gilbjerg By, Hejnsvig *************************************** Forgravet, udflydende højrest, 5 - 6 m bred, 10 m lang og indtil 1 m høj. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 1,30 met. Tværmaal 18,00 met. Høien er udgravet med to store Huller i Toppen.
1896
Privat udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidForgravet, udflydende højrest, 5-6 m bred, 10 m lang og indtil 1 m høj. Græsklædt i ager.
1958
Museal udgravning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøjen sløjfet efter undersøgelse af NM.
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2014
Museal besigtigelse - Sydvestjyske MuseerUdgravet af Nationalmuseet og sløjfet i 1958

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Stenalder

Stenalderen er den første periode af oldtiden. Den har fået sit navn efter de mange stenredskaber, der er så karakteristisk for perioden. Samtidig med indførelsen af landbruget skete et skifte i stenalderfolkets kultiske og rituelle forestillingsverden, og store samlingspladser blev opført samt ikke mindst de i dag meget karakteristiske langhøje, stendysser og jættestuer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links