Oversigtsbillede - højen set fra SØ
.
Oversigtsbillede - højen set fra SV
.
Oversigtsbillede - højen set fra NØ
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
34054
Sted- og lokalitetsnummer
190304-7
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 11/7 1913. A/S "Løbners Plantage". Diplom Afmærkn.: MS 1919, oberstl. Lund. Høj, ca. 4,8 x 25 m. Øverst i nordsiden ujævnhed; i øst 4 huller; i syd større udgravning fra fod til toppens nordlige kant; i syd- vest større grube; ved foden i syd en gravning. Foden noget afplø- jet. Lyng og græs i ager.

Undersøgelseshistorie

1898
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, græsgroet i Ager. Foden en Del afpløjet imod Nord. I Toppen en overfladisk Fordybning. En Indgravning i den østre og østsydøstre Side. Omtr. 4,80 met. høj, 25 met. i Diameter.
1898
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4,8 x 25 m. Øverst i nordsiden ujævnheder, i Ø 4 huller, i S større udgravninger fra fod til toppens nordlige kant, i SV større grube, ved foden i S en gravning. Foden noget afpløjet. Lyng og græs i ager.
1959
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2015
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links