Oversigt set fra SØ
.
Oversigt set fra V
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
130473
Sted- og lokalitetsnummer
110110-69
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Lille høj, 12 x 1,4 m. Plantningsfurer henover højen. Beplantet i plantage.

Undersøgelseshistorie

1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, 0,7 x 12,0 x 12,0 m. Udflydende omrids, men klart erkendbar. Bevoksningen på den V-lige del er beskadiget af arbejdskørsel. 2 sten synlige i Ø, ca. 40 cm., med en indbyrdes afstand på 0,6 m. De kunne være randsten, men i så tilfælde er højen mindre end antaget. Højden er målt i V, men det er muligt, at den ved frednings- berejsningen er målt i NØ, hvor højen virker højere p.g.a. et naturligt fald i terrænet. Tæt SØ for højen lav bygning, ca. 0,7 m. høj, af cementsten (vandbeholder ?). I større område, hvor så godt som alle træer er fældet af stormen i 1981 ell. tidl. Bevoksning: 1982: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er svært erkendeligt i lanskabet og blev ikke fundet ved tilsynet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet er en rundhøj der ligger i lysning i plantage, træbevokset på nord- og sydsiden med skovsti hen over i øst/vestlig retning.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links