Oversigt set fra N
.
Oversigt set fra Ø
.
Oversigt set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
130483
Sted- og lokalitetsnummer
110110-88
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: 21/5 1889. Husejer Niels P. Christensen Hald Diplom Afmækn.: MS. 1889 Høj, 22 x 3,2 m. Toppen brat sænket, siden afgravet mod SØ. 10 randsten synlige, en stor granitsten i hul i vestlig del af top. I top mod V en dæksgrav. Lyngklædt i ager. MS i top mod V.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1889
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1913
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1982
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Affladet top med fald mod Ø. Siden har et temmelig stejlt fald mod SØ, men ingen randsten er synlige. Let nedslidt sti i siden mod NØ. Mod SV og V går højsiden direkte over i en skråning ned i en opgivet grusgrav. Det kunne se ud til, at højen på et tidspunkt er blevet restaureret. Den er nu helt tilvokset med græs. Jvf. j. 1215/61. ** Seværdighedsforklaring ** Smuk udsigt mod V. Bevoksning: 1982: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet i nyberejsningsteksten. Høj beliggende med gl grusgrav mod sydvest.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links