5300, Oversigt set fra SØ
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300338
Sted- og lokalitetsnummer
180604-90
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 30 m. Lyngklædt i ager. Gammel gravning i top, 5 m i diam. 1 m dyb. Skår mod SV. Gammel grøft rundt om foden.

Undersøgelseshistorie

1904
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1950
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj, tilgroet hul i top, ca. 5 m. i diam., 1 m. dybt, med udførsel mod SV, tilgroede afgravninger i NØ-, Ø-, S-, V- og NV-siden, tilgroet gammel sti/"grøft" rundt om på foden, evt. dannet ved udsmid fra højen, der ligger som en uregelmæssig vold rundt højfod, bevokset med lyng, græs, løvkrat og løvtræer, i ager. ** Sagsbehandlerkommentarer ** Ejer ser gerne hele højgruppen plejet eller hjælp til at f.eks. holde brombærkrat nede. Stedet er sjældent besøgt, dog af en skoleklasse. Er en "oase" hvis plejet. JBA. Bevoksning: 1991: Græs, Lyng og Løvkrat
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links