Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
110766
Sted- og lokalitetsnummer
110712-74
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Grønhøj", 1,50 x 20 m. Lige knap halvdelen af hø- jen mod vest er bevaret, resten bortgravet (gl. grusgrav). Mindre ujævnheder i overfladen. Lyng- og græsklædt, med bjergfyr i nordvest, på grænsen mellem plantage- og eng- område.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1971
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1972
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"grønhøj". Halvmåneformet højrest ret ud til off.vej og grusvej. Ca. 1/4 af højen imod vest er bevaret, - dog intet sted til højens oprind. højde. Afgravet i gl. tid af grusgrav Øst for højen. Vestlilge højfod let afskræret af grusvej til markarealer Syd for højen. Græsklædt og med enkelte fyrretræer. Ujævn højflade. Bevoksning: 1992: Græs og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet ligger ud til grusvej.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Højrest i skov. På vestsiden grusvej, mod nord mindre landevej. Græsklædt og delvis bevokset med træer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links