Foto, oversigt
.
Foto, detalje
.

Faktaboks

Kommune
Vejle Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300839
Sted- og lokalitetsnummer
170902-64
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj,"Grønhøj", 3 x 25 m. I top en vandbeholder, der når et par meter ned i højen. Højsiden noget afgravet og hullet og tæt bevokset med buske. Ligger i lille plantning. (Vandbeholderen tænkes nedlagt. Da højens karakter af gravhøj er tilstede trods beskadigelserne og da såvel centralgrav som eventuelle sekun- dærgrave formentlig er bevaret må højen betegnes som afgjort fredningsværdig).

Undersøgelseshistorie

1895
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Grønhøi". Rund Høi. 72' i Tværmaal, nu 6' høi, men afgravet ovenpaa.
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj "Grønhøj" 3 x 25 m. I Toppen en Vandbeholder, der når et Par Meter ned i Højen. Højsiden noget afgravet og hullet og tæt bevokset med Buske. Ligger i lille Plantning. (Vandbeholderen tænkes nedlagt. Da Højens Karakter af Gravhøj er tilstede trods Beskadigelserne og da såvel Centralgrav som eventuelle Sekundærgrave formentlig er bevaret må Højen betegnes som afgjort fredningsværdig.)
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor"Grønhøj". Bevokset med buske og træer. I top nedgravet vandtank med 3 m. i diam., cementdæksel, beskadiget af kreaturtramp. Højsiden noget afgravet hele vejen rundt, især er Ø-siden beskadiget fra top til fod, en stor del af højsiden mangler i Ø. Toppen affladet. Centralgraven formentlig til stede. Beskadigelser: Hul i top, randbeskadigelser. Bevoksning: Buske, træer. Omgivelser: Krat, skov. Foto: S/H 01.34.79-NØ, F 01.30.79-NØ. Flyfoto S 4009-FTL 142/030.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links