Oversigt fra øst
.
Oversigt fra nord
.
Oversigt fra vest
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
110415
Sted- og lokalitetsnummer
110206-49
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Tingl.: I skødet nævnes dokument af 8/11 1904 ang. fredning af denne høj. jfr. sb 50 (1104-17) Høj, 4 x 18 m. Hul i toppen, rævegrav med flere huller i nordsiden. Græsklædt og med stubbe af ældre beplantning i kant af ager.

Undersøgelseshistorie

1875
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1904
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1912
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1992
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorRundhøj. Kvadratisk ompløjet til højfod. I ager ca. 5m n. for Ø-V gående skel imod plantage. Græsklædt og med nu tilvoksede spor af gl. kreaturtrap langs højfod og gl. flade afgravninger. Ingen synlige randsten. Flad, let nedhulet højtop hældende imod NØ med rævegrav. Yderligere rævegrave ses i SV-højside. Bør friholdes iht. §13. ** Seværdighedsforklaring ** Flot udsigt over Nors Sø. Markant høj i landskabet. Bevoksning: 1992: Græs
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links