Faktaboks

Kommune
Syddjurs Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
241724
Sted- og lokalitetsnummer
140504-9
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, opr. rundhøj, nu aflang afpløjet i Ø-V, 14-15 x 10 x 0,50-0,75 m. I SØ en større sænkning. Højen består væsentlig af håndsten, hvoraf en mængde ses i siderne og overfladen.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1946
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorSom beskrivelsen: Uregelmæssig, forgravet høj. Mål: 1,0 x 14,0 x 14,0 m. På toppene umiddelbart mod S og Ø pæne rundhøje af større landskabelig værdi end den fredede. Førstnævnte er tømt af ejerens far, der for få år tilbage hentede sten til et fundament her. Stenen på toppen af den fredede høj er opsat af ejer som dreng (ca. 1930 ?). Bevoksning: 1980: Græs
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Moesgård MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Aflang i retningen øst-vest dvs. afpløjet mod nord og syd. Ingen sten er synlige udover den på toppen. Højen er bevokset med græs og lyng. Beliggende i græsmark.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links