Oversigtsbillede fra øst
.

Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
160223
Sted- og lokalitetsnummer
110603-1
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,8 x 15 m. Kartoffelkule i øst. Og vest for centret 3 m bred gravning nær til bund. Lynggroet i hede.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1915
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1979
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorEt 4 m. bredt og 1,25 m. dybt tilgroet hul lige V for top. Fladere tilgroet sænkning Ø for top. Beskadigelser: Ujævnheder i overfladen. Bevoksning: Græs, lyng. Foto: KTH 15/8-79. S/H nr. 1, opt. 4 fra S. Farve nr. 1, opt. 16 fra V.
2005
Diverse sagsbehandling - Museum Thy
2005
Museal prøvegravning - Museum ThyVed forundersøgelse i forbindelse med planer om etablering af en golfbane blev der afdækket et område på i alt 200 kvm på den lave højning. Der fandtes intet, som indicerer, at der har ligget en høj på stedet.
2006
Institutionssag uden journaldata - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyTilsyn gennemført. Græs- og mosbevokset høj i afgræsset hedeareal. Højen har ret ujævn form pga omtalte ældre skader.
2014
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Thy

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links