Faktaboks

Kommune
Billund Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
300618
Sted- og lokalitetsnummer
190602-32
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Anselig høj, ca. 2,7 - 2,8 x 30 mtr. I toppen bred, flad fordybning. Nordlige højfod bortskåret. Lyngklædt, med sydlige halvdel i plantage, nordlige halv- del i ager. (Højen er forsynet med MS, men nogen tinglyst fredning ses ikke).

Undersøgelseshistorie

1896
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøi. Høide 2,90 met. Tværmaal 30,00 met. I Stedet for Top er der nu kjedelformet Fordybning af 8,00 met Tværmaal. Nordlige Høifod er bortskaaret af Mergelbanen. Lynggroet i Hede.
1952
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAnselig høj, 2,7-2,8 x 30 m. I toppen bred, flad fordybning. Nordlige højfod bortskåret. Lyngklædt, med sydlige halvdel i plantage, nordlige halvdel i ager. (Højen er forsynet med MS, men der ses ikke at være nogen tinglyst fredning).
1952
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Anselig. Som tidligere beskrevet. Tilføjelse: Langs højens S-lige sektor løber en skovsti, herfra fører 2 stier, 1 til 2 m. brede og ca. 40 cm. dybe op til højtop. Det er tydeligt, at højen bruges til knallertbane. Materiale fra stien transporteres ned i dynge ved højfoden. Højen bør hegnes, skaderne, der står bare, udbedres. Der bør reageres hårdt. Beskadigelser: Affladning af top, ujævnheder i overfladen, randbeskadigelser. Bevoksning: Græs, lyng. Omgivelser: Plantage, dyrket (ager). Foto: S/H 07.04.80. 01.56.80-NØ.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links