Faktaboks

Kommune
Viborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
190992
Sted- og lokalitetsnummer
130815-119
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, "Grydehøj", 5 x 33 m. Smukt toppet. Siden lidt ujævn. I top nedgravet en stor vandbeholder, hvis overdel kun er lidt synlig. Bevokset med græs, lyng og buske. I ager. Tæt ved sydfod står en vejrmølle, der pumper vand i beholderen. Hvis vandbeholderen opgives, kan museet fjerne den og fore- tage de nødvendige restaureringer.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj. Ødelagt. [Sb.nr. 118-120]: Gjennemgravede.
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidAngående sb. 119 se journal nr. 1165/57. [[Fredet]]
1957
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Grydehøj", 5 x 33 m. Smukt toppet. Siden lidt ujævn. I top nedgravet en stor vandbeholder, hvis overdel kun er lidt synlig. Bevokset med græs, lyng og buske. I ager. (Tæt ved sydfod står en vejrmølle, der pumper vand i beholderen. Hvis vandbeholderen opgives, kan museet fjerne den og foretage de nødvendige restaureringer). J. 1165/57 om fredningen.
1957
Diverse sagsbehandling - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro MuseumFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links