Oversigt - Set fra S
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
513592
Sted- og lokalitetsnummer
060402-209
Anlæg
Rundhøj, Jernalder (dateret 1 e.Kr. - 374 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. 0,5 x 5 m.

Undersøgelseshistorie

1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj i skov. 0,5 x 4 m. Tidligere afskåret i V af skovvej men synlig restaurering med græstørv. Ø-del bevokset med kaprifolie, brombær og bregner. Enkel ung bøg og ahorn på højen. Indgår i højgruppe sammen med 5135:82-102. Afsætning: andet: opmålt. Bevoksning: 1985: Græs, Løvkrat og Løvtræer
1994
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorLokaliteten mgl. data.
1994
Diverse sagsbehandling - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, ArkæologiFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Jernalder

Jernalderen afløste bronzealderen. Den har fået sit navn fra de mange lokalt producerede jerngenstande fra denne periode. Fra ældre jernalder findes visse steder i landet de meget store tuegravpladser (brandgrave), men også de almindelige rundhøje var meget udbredt i jernalderen, hvilket bl.a. ses i vikingetidens monumentale kongegrave. Blandt andre synlige fortidsminder er forsvarsvolde, enkelte befæstede landsbyer samt bevarede marksystemer. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links