Oversigt - set fra vest.
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Aalborg Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
131341
Sted- og lokalitetsnummer
120104-12
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 13 m. Nordlige fjerdedel bortpløjet, Iøvrigt uskadt. Graner i ager.

Undersøgelseshistorie

1887
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1967
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumPå baggrund af anmeldelse fra Aalborg Kommune vedr. alvorlige pløjeskader på fortidsmindet besigtigede NHM højen. Beskrivelse af pløjeskader og diverse overtrædelse er blevet særskilt overgivet til KUAS dags dato (20. april 2010). Højen har hidtil været dækket af mandshøje, udgåede træstammer. Disse er i i forbindelse med forårssåningen blevet revet op og pløjningen er foregået indtil henved 1 meter op af højsiden. Græsklædt i ager.
2011
Ad hoc tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i lille græsparcel i ager. Ret op af off. vej.
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumGræsklædt høj i ager.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links