Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
260641
Sted- og lokalitetsnummer
180310-148
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 17 m. Ujævn overflade. En ældre grusgrav, hvori rævegrave, går ind i højfoden i vest. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorNy høj, fortsætter man ca. 350 m. længere mod vest af skovvejen (ej på kortet) der passerer nord for 2606:12 (mellem denne og ageren), ligger den "nye" høj lidt længere inde i skoven mod S, ud for en ny lade (ej på kort) i agerkanten, d.v.s. ca. 50 m. ind i plantagen fra skovvejen. Beskrivelse: Høj, ujævn overflade med gl. stød, plantefurer henover i ØV-lig retning, tilgroet grusgrav med rævegrave ind mod V-fod, bevokset med græs og gl. fyrretræer i plantage. Bevoksning: 1990: Græs og Nålekrat/-træer
2008
Afventer oplysninger - Det Kulturhistoriske CentralregisterRundhøj
2010
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links