sf NØ
.
sf NV
.
sf SØ
.

Faktaboks

Kommune
Lemvig Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
200247
Sted- og lokalitetsnummer
180709-20
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,5 x 16 m. Flad sænkning i top, mindre beskadigelser mod SØ. Lyngklædt i hede.

Undersøgelseshistorie

1878
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1991
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Flad sænkning i top. Højfod afpløjet eller afkørt - mod nord, således at den står med en lige, lidt stejl kant. Højfod mod vest ligeledes lige og stejl. Op ad den sydlige højside en stor dynge marksten og murbrokker. Påtalt overfor ejer, der siger at det er gjort for 10-15 år siden. Der ligger også en del affald, bl.a. bilvrag i krattet nord for højen. Ejer er ikke meget villig til at fjerne sten og murbrokker. Han er gammel og har astma og har hverken kræfter eller maskinen mere. Er der nogen mulighed for at andet kan hjælpe ? Højen og affaldet er ikke synlig fra vejen. Bevoksning: 1991: Lyng, Løvkrat og Nålekrat/-træer
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum
2016
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links