Faktaboks

Kommune
Skive Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
180861
Sted- og lokalitetsnummer
130117-68
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: På toppen Generalstabs målepunkt, omkring hvilket 2 m er fredet. Høj, 3,65 x 32 m. På toppen generalstabs målepunkt, omkring hvilket fredet 2 m. Beskadigelser i top, der går ind over de fr. 2 m. På S-siden afgravninger. Graner på N-siden, i øvrigt lynggroet. I ager. NM I: Den østre top-halvdel afgravet ca. 0,5 m ned. Den øv- rige top noget affladet. Beskadigelsen omkring genral- stabs målepunkt går ind over de fredede 2 m. På sydsi- den en afgravning, ca. 12 x 4 m stor og indtil 0,5 m dyb. Mod nord en ca. 3 m bred og 0,5 m dyb afgravning fra fod til top. På nordsiden nogle graner.

Undersøgelseshistorie

1903
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1938
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1957
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Bevokset med træer og krat, ligger i kanten af skovareal.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links