9422 oversigstfoto. Set Fra Ø
.

Faktaboks

Kommune
Guldborgsund Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
442726
Sted- og lokalitetsnummer
070203-10
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 4 x 25 m. 1/3 af højen mod SV er bortgravet ved et halv- bueformet snit omtrent til midten, siderne her stejle men græsklædte. Et stort bøgetræ over foden mod syd. Græsklædt i ager.

Undersøgelseshistorie

1880
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid(2) Rund Høi, 70 F. bred, 14 F. høi. Mod Sydøst findes en 54 F. bred Afgravning indimod Høiens Midte, men Hovedgraven er ikke naaet. Bevoxet med Træer. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 4 x 25 m. 1/3 af højen mod sv. er bortgravet ved et halvbueformet snit omtrent til midten, siderne her stejle men græsklædte. Et stort bøgetræ over foden mod syd. Græsklædt i ager.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1984
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. I SV en stor halvbueformet indgravning fra højfod til højens midte. Højside mod SØ skråner mere og er ikke så stejl som resten af højsiderne. I S-lige højside er en meget stor stub brændt og vegetation mangler her. S-lige højside delvist græsklædt, desuden lidt brombær og nælder. Størstedelen af højen er tæt bevokset med tjørn m.m. Der pløjes ret tæt på højfod, i N helt hen til højfod og i Ø 1/2-1 m. fra højfod. Bevoksning: 1984: Græs og Løvkrat
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museerne.dkFortidsmindet blev fundet som beskrevet.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links