Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Bornholms Regionskommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
50332
Sted- og lokalitetsnummer
060101-144
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj. "Annebjerghøj", ca. 2 x 20 m. Større, 1,5 m dyb sænkning i midten med udgang mod V. Mindre hul i Ø-siden, alt eftergroet. Træbevokset i skov.

Undersøgelseshistorie

1819
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1884
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid"Annebjærgshøj", kaldes hos Lund "Hanebjærg". Den er for nylig udgravet ved Gjennemgravning paa tværs i to retninger, men der er ikke fundet nogen Begravelse, Højen synes blot at bestaa af Jord.
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, "Annebjerghøj", ca 2 x 20 m. Større, 1,5 m dyb Sænkning i Midten med Udgang mod V. Mindre Hul i Ø-siden, alt eftergroet. Træbevokset i Skov.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1961
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Kroppedal Museum, Arkæologi

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links