Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Ikke-fredningsværdig 1937-56
Fredningsnummer
181260
Sted- og lokalitetsnummer
140604-81
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Græsklædt høj i ager. 1,15 x 15 m. Stærkt forgravet over hele overfladen, undtagen på et mindre stykke af fod og side i NNV. I den forgravede over- flade ses talrige hånd- til hovedstore sten. En del marksten ses, navnlig på sydvest-foden. Centralgrav rimeligvis bevaret. Bør udgraves.

Undersøgelseshistorie

1890
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidDette Mindesmærke er en fuldstændig Steenhobning dækket med et meget tyndt Jordlag og begroet med Lyng. Enkelte store Steen fremtræder hen mod Midten og ved Foden. Der er forsøgt Brud især fra Øst og Vest, men Midten er ikke naaet.
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidGræsklædt høj i ager. 1,15 x 15 m. Stærkt forgravet over hele overfladen undtagen på et mindre stykke af fod og side i NNV. I den forgravede overflade ses talrige hånd- til hovedstore sten. En del marksten ses, navnlig på SV-foden. Centralgrav rimeligvis bevaret. (Bør undersøges før sløjfning)1948: Stærkt forgravet over næsten hele overfladen. [Frigivet]]
1948
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links