Faktaboks

Kommune
Mariagerfjord Kommune
Fredningsstatus
Fredet før 1937
Fredningsnummer
161462
Sted- og lokalitetsnummer
140410-95
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Afmærkn.: MS. 1916, oberstløjtnant Lund "Hanehøj", 6,50 x 30 m, i toppen lavning, 1 m dyb, 4 m i diameter, hvorfra smal kløft med fodsti mod øst. Ellers smuk og anselig høj. Lyng, i ager.

Undersøgelseshistorie

1891
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1892
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1948
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1990
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorStorhøj med svag, ældre afpløjning af fod i N, NØ og S. Sidstnævnte sted er blottet 3-4 (rand-?)sten. I toppen en gl. nedgravning med meterdyb, rendeformet udføring i Ø. I øvrigt særdeles velbevaret. ** Seværdighedsforklaring ** Usædvanlig stor og smuk høj, der indgår i gruppe med 1614:63 og 64. Bevoksning: 1990: Græs og Lyng
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum
2014
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske Museum"Hanehøj". Anseelig og velbevaret, græs- og lyngklædt høj i græsmark i plantage.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links