4820, oversigt set fra NØ
.
4819, oversigt set fra V
.
Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Ringkøbing-Skjern Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
270411
Sted- og lokalitetsnummer
180103-92
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, hvoraf dog kun 2/3 del er bevaret i form af et cirkel- segment, græsgroet.

Undersøgelseshistorie

1883
Graveaktivitet (ikke antikvarisk) - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1883
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1951
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1985
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Kun mellem 1/2 og 2/3 bevaret som cirkelsegment, da der er foretaget større, halvrund indgravning fra NØ. Højen har været del af et lille haveanlæg, der er anbragt sten i stenhøjsarrangement på og ved højen. Højen ligger i lille skovområde i trekanten mellem 2 veje. Der har været gravet grus/ler/mergel og hullerne derefter ser ud til lejlighedsvis at blive brugt af forbipasserende til aflæsning af haveaffald og lignende, ikke særligt skæmmende og vanskeligt at gøre ejeren ansvarlig for fjernelsen af det. Sagen forfølges ikke.
2008
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Holstebro Museum

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links