Faktaboks

Kommune
Vesthimmerlands Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150943
Sted- og lokalitetsnummer
120806-4
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, højde 1,5 m (fra nord), diam.: 13 m (øst-vest). Stærkt uregelmæssig overflade. Tophul mod nord: 1,3 x 1,3 m, 0,3- 0,4 m dybt. Mod sydvest fremtræder højsiden som en tilbunds- gående sænkning. I syd indenfor højfoden en 4,25 m lang, 0,5 m bred og 0,5 m dyb grøft. Mod sydøst i højsiden en nedgrav- ning nærmest som retvinklet trekant med 1 m lange kateter. Græsgroet og bevokset med gamle graner.

Undersøgelseshistorie

1888
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1953
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
2011
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Nordjyllands Historiske MuseumHøj i uplejer løvskov. Het tilgroet. Stor rodvælter mod Ø. Bør plejes med baggrund i beliggenheden.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links