Plyndringshul set fra sydvest
.
Oversigt set fra syd
.
Oversigt set fra sydvest
.

Faktaboks

Kommune
Herning Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
2204171
Sted- og lokalitetsnummer
180811-268
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 2800 f.Kr. - 1101 f.Kr.)

Original fredningstekst

Rundhøj, "Henrys Høj". Ca. 19 m i diameter og ca. 0,6 m høj .

Undersøgelseshistorie

2011
Museal berejsning - Holstebro MuseumMindre gravhøj i privat plantage. Omk. 12 x 1 m.
2012
Museal besigtigelse - Holstebro MuseumDer er tale om en lav gravhøj. Højen er ca. 0,6 m høj og ca. 19 m i diameter. Der ses et plyndringshul i toppen på ca. 0,6 x 1 x 0,4 m. Et snit i højens fod mod syd viste en højhorisont under vækstlaget. Højhorisonten steg fra syd mod nord ca. 15 cm over et snit på ca. 1 m. Højen ligger i privat skov i et nybeplantet område, hvor højen er friholdt for dyrkning. Højen er klædt i græs med småt opvækst i form af selvsåede egetræer, røn mv.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links