Faktaboks

Kommune
Thisted Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
150390
Sted- og lokalitetsnummer
110606-39
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 1,7 x 16 m. I toppen en stor NV-SØ-gående, kløftartet, tilgroet nedgravning, der når ud til SØ-højfod og er ca. 1 m dyb. Bevokset med græs og lyng. I plantage.

Undersøgelseshistorie

1877
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidUdgravet i Midten. Tv 40 Fod. Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Løvtræer
1914
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,7 x 16 M. I Midten og ud mod Ø. en gl. Gravning, 3-4 M. br., opr. sikkert, til Bunden Lynggr., i Plantage (Hedeselskabet). Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Løvtræer
1943
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 1,7 x 16 m. I Toppen en stor NV-SØgaaende kløftartet tilgroet Nedgravning, der naar ud til SØ-Højfod og er ca. 1 m dyb. Bevokset m. Græs og Lyng. I Plantage.
1943
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1980
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøj. Som tidl. beskr. På sydvestre og søndre højside henkastet afhuggede grangrene. Skæmmer højen. Bør fjernes. S-lige del af høj tæt bevokset med hindbær. Ingen fotos. ********************************************* Genbesigtigelse 1981: Henkastede grangrene på ell. umiddelbart op til højen påtalt overfor skovfoged (navneoplysning på skema), der lovede, at grenene ville være fjernet inden 1.9.1981. JHB Bevoksning: 1980: Græs, Lyng og Løvtræer
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum ThyFortidsmindet blev fundet som beskrevet. Ligger i skov, bevokset med yngre løvtræer.

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links