Faktaboks

Kommune
Kolding Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
35091
Sted- og lokalitetsnummer
190104-6
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 3950 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Høj, 0,8 - 1,0 x 13 - 15 m. Noget udflydende. Fra N ind mod midten større, flad sænkning. Bevokset med løvtræer, i skov.

Undersøgelseshistorie

1954
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 0.8-1.0 x 13-15 m. Noget udflydende. Fra nord ind mod midten større, flad sænkning. Bevokset med løvtræer, i skov.
1954
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1996
Nyberejsning af fredede lokaliteter - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontorHøjen kunne ikke genfindes. Den er udflydende og af ringe højde, kan derfor meget vel være skjult i den frodige bundvegetation. Er ikke afsat på 1213-3-SØ, der er meget ændret i forhold til målebordsbladet. Omgivelser: Skov. *** Nyberejsningstekst *** Høj. Noget udflydende i NØ-SV. Flad bueformet indgravning fra NØ til top. Bevokset med unge og ældre bøgetræer i bøgeskov. En større træstub i top. Sagsbehandlerkommentarer: MBE: rettet 4.6.1996.
2012
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Museum Sønderjylland

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links