Foto, oversigt
.

Faktaboks

Kommune
Vejen Kommune
Fredningsstatus
Fredet 1937 eller senere
Fredningsnummer
360626
Sted- og lokalitetsnummer
200102-30
Anlæg
Rundhøj, Oldtid (dateret 250000 f.Kr. - 1066 e.Kr.)

Original fredningstekst

Ejerlav: Hjerting, art.153, kortbl.11, parcel 74/5. Høj, 2,5-3,5 x 20 m. På faldende terræn mod syd. I toppen mod øst et rundt hul, 1,5 x 6 m. Mod vest en mindre hulning, 2 m i tværmål. Sydsiden står i en op til 2 m høj brink. Vest- og nordsiden i en ca. 1 m høj skrænt. I nordvesthjørnet og midt i østsiden en telefonpæl. Græsklædt i ager. NB: foruden resultat bør det noteres at tlf.pælen er væk.

Undersøgelseshistorie

1926
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidRund Høj, beliggende paa skraanende Terræn med Fald mod Syd, 2.50-3.50 m høj, 20 cm i Tværmaal. I Toppen et stort, rundt, dybtgaaende Hul, ca. 6 m i Tværmaal foroven, fortsat i en bred, flad Afgravning nedad sydøstre Side. Foden overalt let beskaaret, især i østre Side. Ved nordøstre Hjørne er enkelte Sten af en iøvrigt jorddækket Fodkrans synlige. Græsklædt i Ager.
1956
Museal berejsning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks OldtidHøj, 2,5-3,5 x 20 m, på faldende terræn mod S. I toppen mod Ø et rundt hul, 1,5 x 6 m. Mod V en mindre hulning, 2 m i tværmål. Sydsiden står i en op til 2 m høj brink. Vest- og nordsiden i en ca. 1 m høj skrænt. I NV hjørnet og midt i østsiden en telefonpæl. Græsklædt i ager.
1956
Tinglysning - Nationalmuseet, Danske Afd., Danmarks Oldtid
1965
Museal besigtigelse - Skov- og Naturstyrelsen, 10. kontor
2009
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer
2013
Periodisk tilsyn med fredede lokaliteter - Sydvestjyske Museer

Rundhøj

Rundhøje er den mest almindelige type af gravhøje, der kendes i Danmark, og de findes overalt i landet. Rundhøjene har fået deres betegnelse efter deres kuplede form. I Danmark findes der tusinder af fredede rundhøje, men mange er overpløjede og enten helt forsvundet eller kun til at finde ved en arkæologisk udgravning. Læs videre her.

Oldtid

Oldtiden er den overordnede betegnelse for den første tidsperiode, der følger efter istidens afslutning. Den indledes med de første jægere, der fulgte i hælene på rensdyrene mod nord til det nuværende danske område omkring 13.000 f.v.t. Oldtiden afsluttes af jernalderen. Denne periode har sit navn efter jernredskaberne, der stammede fra den hemmelige udvinding af jern, som dominerede den ældre del af jernalderen. Læs videre her.

Videre læsning

Læs videre om

Eksterne links